Polski Instytut Ekonomiczny przedstawił raport z którego wynika, że Polacy coraz częściej ograniczają lub zupełnie rezygnują ze spożywania mięsa — Przechodzenie na dietę wegetariańską (bezmięsną) w Polsce postępuje najszybciej w całej Europie. W 2022 r. odsetek Polaków na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej wynosi od 8,4 do 10%. To ponad 3 mln!
Dlaczego o tym piszemy? Ponieważ dzisiaj czyli 1 października obchodzony jest na świecie międzynarodowy dzień wegetarianizmu (World Vegetarian Day).
Święto to, zostało ustanowione przez North American Vegetarian Society (NAVS) w 1977 roku i zaakceptowana przez Międzynarodową Unię Wegetariańską rok później. Celem tego święta jest promocja wegetariańskiego stylu życia oraz edukacja ludzi na temat zdrowotnych i społecznych korzyściach podjęcia decyzji o wyeliminowaniu mięsa z codziennej diety.
Polacy coraz częściej rezygnują z jedzenia mięsa
W 2014 roku, według badań CBOS, tylko 1 proc. Polaków deklarowało się jako wegetarianie. W 2019 roku było to już 8,4 proc, a w 2022 ponad 10% mieszkańców polski utożsamiało się jako wegetarianie. To prawie 4 mln ludzi którzy świadomie z różnych powodów rezygnują z niejedzenia mięsa, lub starają się je ograniczyć. Jak wskazał Polski Instytut Ekonomiczny w swoim raporcie z 2021 r., trend ten jest w dużej mierze spowodowany młodszymi pokoleniami.
Potwierdza to raport Fundacji im. Heinricha Bölla w Warszawie oraz Fundacji Instytutu na rzecz Ekorozwoju „Atlas Mięsa” z 2022 roku. Według niego 44 proc. badanych Polaków w wieku 15-29 lat deklaruje zmniejszenie ilości mięsa spożyte, w tym 8 proc. młodych Polaków w tym przedziale wiekowym deklarują, że obecnie są na diecie bezmięsnej – wegetariańskiej lub wegańskiej. Co więcej, 1 na 3 badanych niezależnie od aktualnej częstotliwości spożywania mięsa deklaruje, że w przyszłości zrezygnuje całkowicie z mięsa lub ograniczy jego spożycie do minimum.
Dlaczego zostajemy wegetarianami?
Okazuje się, że wegetarianie coraz częściej utożsamiają dietę wegetariańską ze stylem życia i świadomością społeczną. Do ograniczania spożycia mięsa motywuje nas najczęściej współczucie dla zwierząt (74%) i przekonanie, że ograniczenie spożycia mięsa jest dobre dla klimatu (72%). O dziwo chęć poprawy zdrowia, oraz cały wachlarz personalnych korzyści wymieniane jest w raporcie dopiero na samym końcu, ale wegetarianie wykazują wysoką ich świadomość.
Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską?
Na pytanie “Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską?” Badani najczęściej wskazują wysoce nie efektywne i szkodliwe działanie przemysłu mięsnego.
Przy bardzo dużym zużyciu wszystkich zasobów naszej planety produkcja mięsa nadmiernie wykorzystuje zasoby i ekosystem naszej planety. Jedna trzecia wszystkich emisji gazów cieplarnianych związana jest z produkcją i przetwórstwem mięsa. Przemysł mięsny zużywa 70% zasobów wody pitnej na świecie, a 60% wszystkich gruntów rolnych przeznaczone jest na pasze do hodowli zwierząt. Przez co jedząc mięso ludzkość dostarcza wyłącznie 18% wszystkich kalorii, oraz tylko 37% spożywanego białka.
Oczywiście walory zdrowotne również nie mogą być pominięte, ponieważ od dawna wiadomo, że dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób takich jak: otyłości, cukrzycy typu 2.,choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, nowotworów, kamicy żółciowej i nerkowej, zaparć i hemoroidów oraz próchnicy zębów.