Dieta osób starszych – odpowiedni bilans i lekkostrawność
Jeżeli szukasz sprawdzonego dietetyka dla starszych osób, nie mogłeś trafić lepiej. W Centrum Rehabilitacji Rehasanka w Warszawie znajdziesz najlepszych specjalistów specjalizujących się w doradztwie oraz układaniu diet odpowiednio zbilansowanych dla osób po 60. roku życia. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nie wszyscy nasi pacjenci w wieku podeszłym wiedzą, jakie zmiany zachodzą wraz z upływającym czasem w ich organizmie. Nawet jeżeli jesteś osobą aktywną, cieszącą się doskonałą formą fizyczną i stosunkowo dobrym zdrowiem, bez zaawansowanych chorób przewlekłych, to warto, abyś wiedział, że Twój system immunologiczny, tolerancja Twojego przewodu pokarmowego oraz zapotrzebowanie na poszczególne składniki spożywcze, których mikroelementy odpowiadają za różne funkcje całego organizmu, ulegają zmianom. W zależności od wieku i stanu zdrowia ogólnego piramida żywienia dla osób starszych może być modyfikowana, a my podpowiemy, jak na jej podstawie ułożyć odpowiednio zbilansowany jadłospis.
Warto o tym wiedzieć
W przypadku seniorów najważniejsza jest dieta bogata w takie posiłki, z których przyswojeniem organizm będzie mógł łatwo sobie poradzić, jednocześnie nadal pobierając z nich jak najwięcej cennych wartości odżywczych, wspomagających jego pamięć oraz dobre funkcjonowanie osłabionych, mniej wydolnych niż kiedyś narządów wewnętrznych. U osób starszych zmniejsza się ilość produkowanej śliny i enzymów trawiennych, spada metabolizm i perystaltyka jelit, w jelicie cienkim zmniejsza się ilość kosmków jelitowych, przez co zdolność wchłaniania wartości odżywczych z pokarmu staje się znacznie bardziej ograniczona, a seniorzy zaczynają cierpieć na niedobory jakże cennych witamin. Aby ułatwić trawienie pokarmu, lekkostrawna dieta dla osób starszych powinna obfitować w błonnik. Przy uzupełnianiu niedoborów witaminowych należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców.
Indywidualne konsultacje dietetyczne dla osób starszych w Warszawie
Mimo że lekkostrawność sama w sobie jest ogólną wytyczną w diecie dla seniora, to warto, abyś pamiętał, że każdy człowiek wymaga indywidualnego podejścia i ułożenia jadłospisu dostosowanego do swoich potrzeb. Będzie on zależny od wielu czynników, takich jak aktywność fizyczna, tryb życia i zdrowie danej osoby. Tylko dokładna analiza oparta o specjalistyczną wiedzę i doświadczenie naszych wykwalifikowanych dietetyków pomoże wyeliminować z jadłospisu błędy żywieniowe osób starszych oraz skomponować dietę idealnie dostosowaną do indywidualnych potrzeb. Zwykło się przyjmować, że dieta osób starszych powinna koncentrować się na zapotrzebowaniu kalorycznym oscylującym w okolicach 1600-1900 kcal (zależnie od płci). Założenie takie może nie jest błędne, ale na pewno jest niewystarczające, gdyż nie bierze ono pod uwagę zarówno aktywności fizycznej, jak i stanu zdrowia ogólnego osób starszych, które przecież mogą być diametralnie różne. Przy układaniu odpowiednio zbilansowanego jadłospisu dla osób po 60. roku życia należy wziąć też pod uwagę alergie pokarmowe i różnego rodzaju nietolerancje wynikające z różnych czynników, w tym z uwarunkowań genetycznych. Indywidualna konsultacja dietetyczna z jednym z naszych specjalistów zostanie przeprowadzona profesjonalnie, jak również z uwzględnieniem preferencji i upodobań smakowych seniora. Nie tylko podpowiemy Ci, co jeść, a z czego zrezygnować. Wskażemy także, jaki produkt możesz zastąpić innym, jeżeli za jakimś przepadasz, aby dieta dla seniorów nadal pozostawała apetyczna i nie stanowiła dla Ciebie przeszkody nie do pokonania.
Dieta to zmiana trybu życia
Jeżeli zmagasz się z mniej lub bardziej uciążliwymi dolegliwościami związanymi z zaawansowanym wiekiem Twojego organizmu, warto, byś uświadomił sobie, że dieta osób starszych to nie chwilowy etap przejściowy, będący panaceum na całe zło. W każdym wieku dieta powinna oznaczać stałą zmianę trybu życia oraz żywienia, wprowadzaną stopniowo i z rozwagą, pod czujnym okiem specjalisty. W przypadku osób starszych jest to szczególnie ważne, ponieważ po 60. roku życia Twoje ciało zmienia się nieodwracalnie a wszelkie zmiany, również te chorobotwórcze, mogą rozwijać się z zawrotną prędkością. Jeżeli chcesz świadomie wydłużyć swoje życie, a jesteś osobą, która przekroczyła już tę granicę wiekową, to jest to świetny moment, by zainterweniować i wspomóc swój organizm w jesieni życia.
Dieta osób starszych ułożona w naszym gabinecie w Warszawie
Żywienie osób starszych powinno odbywać się w równych odstępach czasowych, aby nie dopuścić do nagłych wahań, takich jak gwałtowne spadki czy wzrosty poziomu cukru we krwi. W trosce o odpowiedni poziom cholesterolu osoby starsze powinny jadać potrawy gotowane, duszone w wodzie lub na parze bądź pieczone, a wyeliminować z jadłospisu ciężkostrawne potrawy smażone. Nie tylko w przypadku osób starszych, ale również w każdym wieku warto zastanowić się nad wyeliminowaniem mięsa i potraw odzwierzęcych z jadłospisu lub przynajmniej ograniczyć jego spożywanie wybierać do minimum wybierając tylko chude, delikatne rodzaje mięs. Białko to główny budulec mięśniowy, a po 60. roku życia priorytetem staje się wspomaganie pracy mózgu oraz pamięci. Dlatego dość istotną rolę w diecie osób starszych będą odgrywały węglowodany, jednak najlepiej o średnim bądź niskim indeksie glikemicznym, ze względu na ryzyko rozwoju cukrzycy. Nadmiar białka w diecie (nie tylko u seniorów) może przyczynić się do wielu chorób i schorzeń dietozależnych jak np problemy z kośćmi i stawami, więc należy zwrócić uwagę, aby jeść jak najwięcej węglowodanów. Jak więc widać, dobranie odpowiedniej diety dla seniora nie jest wcale łatwą sprawą, a na pewno nie powinno odbywać się w oparciu o założenia ogólne i wiedzę szeroko dostępną. Warto więc już dziś skorzystać z profesjonalnej pomocy naszych dietetyków.