Nasi dietetycy są specjalistami od żywienia holistycznego. Jesteśmy znani ze swojego praktycznego podejścia do dobrego samopoczucia polegającego na jedzeniu. Nasi klienci kochają nas za realistyczne plany żywieniowe, których mogą faktycznie przestrzegać i odnosić swoje sukcesy. Jakie jest nasze podejście do planowania posiłków?
Krok 1: Oceniamy potrzeby dietetyczne naszych pacjentów
Tworzenie planu posiłków w oparciu o wyjątkowe potrzeby klienta to coś więcej niż tylko zbilansowanie kalorii, makr, mikroelementów i minerałów. Dietetycy Rehasanka poświęcają swój czas, aby naprawdę poznać swoich klientów i w pełni zrozumieć ich potrzeby związane z gotowaniem i jedzeniem.
Nasza dokładna ocena obejmuje, ile czasu masz na gotowanie, jaki jest Twój poziom umiejętności w kuchni oraz oczywiście zadajemy szereg innych pytań, które pomogą nam w pełni zrozumieć związek klienta z gotowaniem i jedzeniem.
Krok 2: Znajdujemy przepisy, które Ci się spodobają
Dokładnie zrozumiemy, czego potrzebujesz w planie posiłków i znajdujemy idealny zestaw przepisów.
Oprócz odżywiania, najważniejszymi czynnikami wpływającymi na wybór przepisów do planów dla naszych dla Ciebie to:
- Twój czas jaki chcesz poświęcić na gotowanie
- Liczba składników
- Dostępność składników
- Łatwość przygotowania i sprzątania
Chodzi nam o to, żeby to wszystko było realne i jak najłatwiejsze do naśladowania. Prosty powrót do podstaw żywienia. Utrzymywanie diety w prostocie, jak spożywanie białka, zdrowego tłuszczu i błonnika przy każdym posiłku. Szukamy przepisów zawierających maksymalnie 10 składników, których przygotowanie zajmie około 30-40 minut. Wszystko po za tym, staramy się ograniczać. Oczywiście w zależności od klienta, z którym pracujemy.
Krok 3: Zbudujemy realistyczny plan
Wielu specjalistów od żywienia przygotowuje plany posiłków, które zawierają zbyt wiele przepisów, myśląc, że dodają one więcej wartości i urozmaicą dietę, podczas gdy w rzeczywistości działa to odwrotnie, czyniąc jadłospis zbyt trudnym do przestrzegania.
Staramy trzymać się trzech do czterech różnych przepisów na śniadanie na tydzień, ponieważ wiemy, że większość ludzi nie ma czasu na przygotowanie zupełnie nowego przepisu każdego ranka. Podczas kolacji planuje różnorodne plany i zawsze wykorzystujemy resztki na lunch następnego dnia, co uwielbiają jej klienci.
„Uważamy, że resztki pomagają klientom odnosić większe sukcesy na drodze do dobrego samopoczucia. Żyjemy w społeczeństwie, w którym wszyscy są ciągle na bieżąco. Resztki też pomagają w przestrzeganiu przepisów. Czasami podawanie klientom nowego przepisu na każdy posiłek może być przytłaczające, czasochłonne i drogie. I kuszące. Na każdy dzień podajemy nowy przepis na obiad, który przenosi się na obiad następnego dnia lub nawet dłużej ”.
Takie podejście do układania jadłospisu sprawi, że Twoja lista zakupów będzie bardzo prosta, oszczędzisz pieniądze i ograniczając marnowanie żywności. Po za tym im prostszy plan żywieniowy, tym większa szansa, że go będziesz przestrzegać.
Krok 4: Wizyty kontrolne
Najlepszym sposobem uniknięcia błędów i niepowodzeń jest rozmowa. Kontakt da nam pełny obraz Ciebie i zmniejszy prawdopodobieństwo, że coś nie zadziała.
Krok 5: Kontynuacja, ulepszanie i ulepszanie
Pracując z naszymi pacjentami, planujemy wizyty kontrolne co tydzień lub dwa, w zależności od programu. Wraz z wizytą kontrolną zawierającą nowo ułożony jadłospis dietetyczny. Pozwala nam to na powolne wprowadzanie jednej zmiany na raz i pomaga naszym klientom budować zdrowe nawyki, które będą trwać przez całe życie.
Zamiast dać Ci wszystko, co chcesz, aby zrobił na naraz, podzielimy to na etapy. Zacznijmy od małych zmian, które możemy wprowadzić, takich jak rozpoczęcie picia ciepłej wody z cytryną rano lub dodawaj nowego warzywa co tydzień do diety, używając go na różne sposoby ”.
Zachęcamy swoich klientów do przestrzegania planu posiłków w sposób, który im odpowiada między wizytami. Podczas kontynuacji na pewno otrzymasz pytanie co Ci się podobało co nie, co lubisz lub czy widzisz jakieś bariery.
„Uważamy, że sześć tygodni to dobry czas, aby ktoś mógł nabrać nowych, zdrowych nawyków. Tak układamy indywidualny plany żywieniowy, aby pozwolił Ci na dalsze późniejsze wykorzystanie samodzielnie tych przepisów”.