insulinoodporność

Chęć na słodycze, Czy to insulinoodporność?

Tłusty czwartek za nami, a ty ciągle sięgasz po pączki?

Czujesz ciągłe zmęczenie, jesteś senny, masz kłopoty z nadwagą i nie możesz schudnąć?

Twoje samopoczucie tłumaczysz złą pogodą (bo w końcu pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie), zmęczeniem z nadmiaru pracy, spadkiem odporności. I najchętniej wtedy sięgasz po… kolejnego pączka, kolejną butelkę coli lub energetyka.

Czy zastanawiałeś / zastanawiałaś się jaki jest tego powód?

Być może nawet o tym nie wiesz i zmagasz się z insulinoopornością. A nieleczona może doprowadzić do powstania cukrzycy typu 2 i może wymagać bardziej specjalistycznego leczenia.

Insulinoopornością nazywamy stan, kiedy komórki organizmu mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny, hormonu odpowiedzialnego za prawidłowy metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek.

Jeżeli insulinooporności towarzyszą takie objawy jak nadwaga, wysoki poziom cukru na czczo, nadciśnienie tętnicze, wysoki cholesterol, możemy stan określić jako zespół metaboliczny. Zwiększa on prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2, miażdżycy i innych chorób naczyniowych.

Pamiętaj jednak nie każdy, kto ma insulinooporność, ma nadwagę.

insulinoodporność przyczyny

Insulinoodporność przyczyny

Jakie są przyczyny insulinoodporności?

Do przyczyn insulinooporności możemy zaliczyć uwarunkowania genetyczne lub choroby związane z zaburzeniami hormonalnymi, takie jak nadczynność tarczycy, przytarczyc. Do insulinooporności może dojść również po przyjmowaniu leków sterydowych, przeciwwirusowych, antybiotyków, antykoncepcji hormonalnej. Nie oszukujmy się, że najczęściej jesteśmy sami odpowiedzialni za powyższe zaburzenia, gdyż są wynikiem nadwagi, otyłości głównie brzusznej. Ogromne znaczenie ma aktywność fizyczna oraz dieta, w której przeważają tłuszcze i węglowodany proste.

Objawy insulinooporności:

  • zmęczenie,
  • senność,
  • brak energii,
  • rozdrażnienie
  • napady głodu,
  • podwyższony poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • problemy skórne,
  • wzrost masy ciała,

Co należy zrobić?

Tylko od samodyscypliny i szybkiego działania zależy możliwość wyjścia z insulinooporności.

Należy znacznie zmodyfikować dietę oraz utrzymywać regularnie aktywność fizyczną. Składniki pokarmowe powinny mieć jak najniższy indeks glikemiczny, aby nie doszło do gwałtownego wzrostu glukozy. Należy również wyeliminować żywność przetworzoną, ponieważ jest w niej za dużo cukru i tłuszczu. Prawidłowe ułożenie jadłospisu dla osoby z insulinoodpornością może wydać się skomplokowane, ale odpowiedni dietetyk jest w stanie pomóc zmienić nawyki żywieniowe i zaplanować indywidualny całotygodniowy jadłospis. Natomiast trener medyczny przygotuje harmonogram ćwiczeń, dopasuje stopień trudności do każdego podopiecznego. Często potrzebna jest pomoc fizjoterapeuty, ponieważ osoby, które do tej pory nie dbały o siebie częściej mają problemy zdrowotne związane ze stanem mięśni, stawów i pozostałych tkanek.

Warto również zadbać o odpowiedni odpoczynek, sen. I nie tylko chodzi o ilość, ale też jakość. Przede wszystkim też należy starć się wyeliminować niepotrzebny stres.

Sięgając po kolejnego pączka zastanów się, jakie sygnały wysyła Twój organizm. Czy nie masz wilczego głodu na widok jedzenia smażonego w głębokim tłuszczu i oblanego cukrem. Być może to sygnał, że dzieje się coś niedobrego i należy zrobić odpowiednie badania.

Pamiętaj dietetyk to nie tylko odchudzanie, przede wszystkim zdrowie